Influence of phytoohormonekinetin on the growth of planttrees of Coffea arábiga L. Grafted on robust pattern in nursery

Main Article Content

Gonzalo Cantos Cevallos
Jesús Pinargote Choéz
Richard Palma Ponce

Abstract

The project tends to achieve the production of higher plants, tolerant to pests and diseases; it was executed in the nursery of the experimental farm of the Southern State University of Manabí, located in the Andil site; with the objective of determining the incidence of phytohormone kinetin in the growth of four varieties of Arabica coffee: Sarchimor 1669, Sarchimor 4260, Pache and red Catuai, grafted on robust pattern. The applied methodology was experimental-factorial of A x B with random block designs with 8 treatments, one for each variety used with hormone and one for each variety without hormone and four repetitions; For the evaluation of the averages, the Tukey test was used at 95% confidence; the following variables were analyzed: height of plants, diameter of plants, length of leaves, number of leaves, leaf width, leaf area, root length, root volume, root weight and vigor of the plants, in a period of six months from January 20, 2017. The results of the arrest at 15 days after the grafting in the four varieties considered determined the following percentages: pache, 98.50%; Sarchimor 1669, 98.00%; Catuai red, 97.75% and Sarchimor 4260, 97.25%. Subsequently we proceeded to quantify the values of the variables based on which it was recommended to strengthen the results obtained by performing other tests of similar characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Cantos Cevallos, G., Pinargote Choéz, J., & Palma Ponce, R. (2018). Influence of phytoohormonekinetin on the growth of planttrees of Coffea arábiga L. Grafted on robust pattern in nursery. Cuban Journal of Forest Science, 6(2), 134–145. Retrieved from https://cfores.upr.edu.cu/index.php/cfores/article/view/327
Section
Scientific articles
Author Biographies

Gonzalo Cantos Cevallos, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Ecuador

Doctor en Ciencias Forestales, Docente Principal, Carrera de Ingeniería Forestal

Jesús Pinargote Choéz, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Ingeniero Forestal, Magister en Administración Ambiental, Docente titular

Richard Palma Ponce, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Ingeniero Agrónomo, Magister en Manejo y aprovechamiento Forestal, Docente contratado

References

CADENA GÓMEZ, G. y GAITÁN BUSTAMANTE, A., 2006. Las enfermedades del café: logros y desafíos para la caficultura colombiana del siglo XXI. [en línea], [Consulta: 10 abril 2018]. ISSN 1659-0082. Disponible en: http://repositorio.bibliotecaorton.catie.ac.cr:8080/handle/11554/6479.

CANET, G. y GARCÍA, A., 2010. Promecafe: 30 años de experiencia. IICA-CATIE. Guatemala: s.n. ISBN 978-92-9248-277-0. 4773 / Caja (368)

CANTOS CEVALLOS, C.G., 2014. Caracterización estructural y propuesta de restauración del bosque nativo de la Comuna El Pital, zona de amortiguamiento del Parque Nacional Machalilla, Ecuador [en línea]. Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Forestales. Pinar del Río, Cuba: Universidad de Pinar del Río «Hermanos Saíz Montes de Oca». Disponible en: http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/1691.

CASTRO C., B.L., CORTINA G., H.A. y SANCHEZ A., P.M., 2010. Evaluación de injertos de café sobre patrones resistentes a Ceratocystis fimbriata Ell Halts Hunt. Cenicafé, vol. 61, no. 1, pp. 46-54. ISSN 0120-0275.

CASTRO CAICEDO, B.L. y CORTINA GUERRERO, H.A., 2012. EVALUACIÓN DE RESISTENCIA A Ceratocystis colombiana Y Ceratocystis papillata EN GENOTIPOS DE CAFÉ. Cenicafé, vol. 63, no. 2, pp. 23-30.

COFENAC, 2013. Situacion del sector cafetalero Ecuatoriano: Diagnostico. 2013. S.l.: Portoviejo: Cofenac.

CRUZ, M., MELGAREJO, L. y ROMERO, M., 2010. Experimentos en Fisiología Vegetal. Medellín, Colombia: Universidad Nacional de Colombia.

DUICELA GUAMBI, L.A., VELÁSQUEZ CEDEÑO, S. del R. y FARFÁN TALLEDO, D.S., 2017. CALIDAD ORGANOLÉPTICA DE CAFÉS ARÁBIGOS EN RELACIÓN A LAS VARIEDADES Y ALTITUDES DE LAS ZONAS DE CULTIVO, ECUADOR. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha [en línea], vol. 18, no. 1. [Consulta: 10 abril 2018]. ISSN 1665-0204. Disponible en: http://www.redalyc.org/resumen.oa?id=81351597010.

FERNÁNDEZ, R., CRÓQUER, Z. de G. y MENÉNDEZ YUFFÁ, A., 2010. Cultivo de tejidos y transformación genética del café. Revista de investigación, vol. 34, no. 71, pp. 57-84. ISSN 0798-0329.

FERNÁNDEZ SUÁREZ, K., PÉREZ ORTEGA, E., GARCÍA, M. y R, L., 2015. La kinetina ribósido como estimulador de la germinación In Vitro de esporas de Glomus clarum. Cultivos Tropicales, vol. 36, no. 3, pp. 45-49. ISSN 0258-5936.

GOTTELAND, M. y DE PABLO V, S., 2007. ALGUNAS VERDADES SOBRE EL CAFÉ. Revista chilena de nutrición, vol. 34, no. 2, pp. 105-115. ISSN 0717-7518. DOI 10.4067/S0717-75182007000200002.

KESSEL, A., 2008. Aplicación de técnicas biotecnológicas en frutales, una vía valiosa para el rescate y la conservación de estas especies. Cultivos Tropicales, vol. 29, no. 3, pp. 27-37. ISSN 0258-5936.

POZO CAÑAS, M.A., 2014. Análisis de los factores que inciden en la producción de café en el Ecuador 2000-2011 [en línea]. Quito Ecuador: Pontificia Universidad Católica del Ecuador. Disponible en: http://repositorio.puce.edu.ec:80/xmlui/handle/22000/6848.

REYES GONZÁLEZ, F., ESCAMILLA-PRADO, E., PÉREZ-PORTILLA, E., VARGAS, G., CURIEL-RODRÍGUEZ, A. y A. HERNÁNDEZ-GÓMEZ, J., 2016. Evaluación de productividad, calidad física y sensorial del grano del café (Coffea arabica L.), en cafetos injertados en el CRUO, Huatusco, Veracruz. Revista de Geografía Agrícola, pp. 45-53. DOI 10.5154/r.rga.2016.56.006.

ROJO JIMÉNEZ, E., 2014. Café I (G. Coffea). Reduca (Biología). Serie Botánica, vol. 7, no. 2, pp. 113-132. ISSN 1989-3620.

SANTANA, R.C., ARBOLAEZ, A.O., ESMORI, C.S. y RODRÍGUEZ, C.M.A., 2010. Incidencia de Trichoderma viride en las poblaciones de microorganismos en el suelo en injertos hipocotiledonares de café. Centro Agrícola, vol. 37, no. 4, pp. 37-40.

SANTANA-ARAGONE, D., COLINA-NAVARRETE, E., CASTRO-ARTEAGA, C., CADENA-PIEDRAHITA, D., SOTOMAYOR-MORÁN, A., GALARZA-CENTENO, E. y LÓPEZ-VILLACRÉS, M., 2017. Microorganismos Fijadores De Nitrógeno Y Su Acción Complementaria A La Fertilización Química En El Cultivos De Coffea arabica L. European Scientific Journal [en línea], vol. 13, no. 3. Disponible en: http://paperity.org/p/79306384/microorganismos-fijadores-de-nitrogeno-y-su-accion-complementaria-a-la-fertilizacion.

SANTISTEVAN MÉNDEZ, M., JULCA OTINIANO, A., BORJAS VENTURA, R. y TUESTA HIDALGO, O., 2014. Caracterización de fincas cafetaleras en la localidad de Jipijapa (Manabí, Ecuador). Ecología Aplicada, vol. 13, no. 2, pp. 187-192. ISSN 1726-2216.

SENPLADES, 2017. Plan Nacional del Buen Vivir 2017-2021. [en línea]. Quito Ecuador: Autor. Disponible en: https://www.scribd.com/document/356297001/Plan-Nacional-para-el-Buen-Vivir-2017-2021-pdf.

TOMAZ, M.A., SAKIYAMA, N.S., MARTINEZ, H.E.P., MARTINS, L.D., FREITAS, R.S. de y PEREIRA, A.A., 2011. Porta-enxertos afetando o crescimento e a produção de plantas de Coffea Arabica L. Revista de Ciências Agrárias, vol. 34, no. 1, pp. 229-234. ISSN 0871-018X.

URREA, A.I., CASTRILLÓN, P.A. y MONSALVE, Z., 2009. PROPAGACIÓN in vitro y desdiferenciación tisular en Lippia dulcis. Biología actual, vol. 31, no. 90, pp. 21-29.

VALENZUELA B, A., 2010. EL CAFÉ Y SUS EFECTOS EN LA SALUD CARDIOVASCULAR Y EN LA SALUD MATERNA. Revista chilena de nutrición, vol. 37, no. 4, pp. 514-523. ISSN 0717-7518. DOI 10.4067/S0717-75182010000400013.

WORLD COFFEE RESEACH, 2016. El Futuro del cafe. REPORTE ANUAL. [en línea]. E.U.A, Washinton D.C.: Disponible en: https://worldcoffeeresearch.org/media/documents/WCR_Annual_Report_2016_es.pdf.

Most read articles by the same author(s)