Use of plants in the gastronomy of the parish "O Anegado", in Jipijapa , Manabí , Equador

Main Article Content

Sonia Rosete Blandariz
Yngrid Patricia Quimis Vite
Romina Stephania Sáenz Véliz
Alfredo Jiménez González

Abstract

The fundamental purpose of this research was to document the use of plant species in the culinary practice of the El Anegado parish, with a notable focus on their applicability as foods, condiments and beverages, especially relevant for visitors. To achieve this goal, group discussions, interviews and dialogues with local residents were used to capture and document their knowledge of plants used in traditional cuisine. A total of 41 species were identified, covering 24 families of gastronomic relevance. Most of these species are cultivated, reflecting the active interaction between local communities and the surrounding natural environment. Among the families, Fabaceae and Rutaceae stand out, which stand out for housing a greater number of species of culinary interest. 74 gastronomic uses were recorded, distributed in three main categories: drinks (29), edible plants (27) and condiments (18). It is important to note that the same species can be used for various culinary purposes. The importance attributed to species such as Musa paradisiaca and Zea mays is striking, which constitute the fundamental basis of numerous characteristic dishes of local gastronomy. The variety of species identified and the uses attributed to them reveal a rich and deep-rooted interaction between the community and its natural environment. The preservation of these culinary practices not only enriches the gastronomic experience, but also promotes the conservation of local biodiversity and the preservation of valuable traditions.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Rosete Blandariz, S., Quimis Vite, Y. P., Sáenz Véliz , R. S., & Jiménez González, A. (2023). Use of plants in the gastronomy of the parish "O Anegado", in Jipijapa , Manabí , Equador . Cuban Journal of Forest Science, 11(3), e814. Retrieved from https://cfores.upr.edu.cu/index.php/cfores/article/view/814
Section
Scientific articles
Author Biographies

Sonia Rosete Blandariz, State University of the South of Manabí

PhD. graduada de Ingeniero Forestal (1987), Máster en Ecología y Sistemática, mención Curatoría Vegetal (1999) y obtuvo el Doctorado en Ciencias Desarrollo Sostenible de Bosques Tropicales, Manejo Forestal y Turístico (2007) (España). Trabajó en la investigación científica desde 1987 hasta el 2015 en el Instituto de Ecología y Sistemática del Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente (Cuba) donde alcanzó la Categoría de Investigador Titular. Actualmente labora como Docente Titular Principal en la Carrera de Ecoturismo, Facultad de Economía en la Universidad Estatal del Sur de Manabí (Ecuador). Tiene publicados más de 30 artículos científicos sobre etnobotánica, etnobiología, productos naturales, manejo de bosque, biodiversidad y Productos Forestales No Maderables en prestigiosas revistas cubanas y extranjeras, así como varios libros. Ha impartido cursos y entrenamientos de su especialidad; ha participado en numerosos eventos científicos y en proyectos de investigación nacionales e internacionales. Realizó cuatro asistencias técnicas en Venezuela. Entre los principales premios obtenidos se encuentran Premio Ramal del Ministerio de la Agricultura 2013 y 2014; Premio Provincia de la Academia de Ciencias de Cuba 2013, otorgado en la Provincia de Sancti Spiritus y Premio Provincial del Fórum de Ciencia y Técnica en La Habana (2007, 2009, 2011, 2012, 2013 y 2014). Es miembro del Tribunal Permanente de Doctorado en Ciencia Forestales en Cuba, y fundador de la Sociedad Cubana de Botánica. Ha realizado diferentes estancias en el extranjero relacionado con la superación, eventos, intercambio y colaboración en México (1999), Argentina (2009), España (2009, 2012), Venezuela (2005, 2006, 2008 y 2010-2011) y China (2012). PhD. Sonia Rosete Blandariz (sonia@unesum.edu.cu; soniaroseteblandariz@gmail.com) es graduada de Ingeniero Forestal (1987), Máster en Ecología y Sistemática, mención Curatoría Vegetal (1999) y obtuvo el Doctorado en Ciencias Desarrollo Sostenible de Bosques Tropicales, Manejo Forestal y Turístico (2007) (España). Trabajó en la investigación científica desde 1987 hasta el 2015 en el Instituto de Ecología y Sistemática del Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente (Cuba) donde alcanzó la Categoría de Investigador Titular. Actualmente labora como Docente Titular Principal en la Carrera de Ecoturismo, Facultad de Economía en la Universidad Estatal del Sur de Manabí (Ecuador). Tiene publicados más de 30 artículos científicos sobre etnobotánica, etnobiología, productos naturales, manejo de bosque, biodiversidad y Productos Forestales No Maderables en prestigiosas revistas cubanas y extranjeras, así como varios libros. Ha impartido cursos y entrenamientos de su especialidad; ha participado en numerosos eventos científicos y en proyectos de investigación nacionales e internacionales. Realizó cuatro asistencias técnicas en Venezuela. Entre los principales premios obtenidos se encuentran Premio Ramal del Ministerio de la Agricultura 2013 y 2014; Premio Provincia de la Academia de Ciencias de Cuba 2013, otorgado en la Provincia de Sancti Spiritus y Premio Provincial del Fórum de Ciencia y Técnica en La Habana (2007, 2009, 2011, 2012, 2013 y 2014). Es miembro del Tribunal Permanente de Doctorado en Ciencia Forestales en Cuba, y fundador de la Sociedad Cubana de Botánica. Ha realizado diferentes estancias en el extranjero relacionado con la superación, eventos, intercambio y colaboración en México (1999), Argentina (2009), España (2009, 2012), Venezuela (2005, 2006, 2008 y 2010-2011) y China (2012). Coordinadora de la comisión de investigación de la carrera de ecoturismo

Yngrid Patricia Quimis Vite, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Manabí, Ecuador.

Licenciada en Turismo. Universidad Estatal del Sur de Manabí. Actualmente desarrolla actividades de asesoramiento académico y asistencia administrativa y contable. 

Romina Stephania Sáenz Véliz , Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Manabí, Ecuador.

Ingeniero en Ecoturismo y Maestría en Desarrollo Local e Innovación Territorial

References

ADDIS, G., ASFAW, Z. y WOLDU, Z., 2013. Ethnobotany of Wild and Semi-wild Edible Plants of Konso Ethnic Community, South Ethiopia. Ethnobotany Research and Applications [en línea], vol. 11, [consulta: 19 octubre 2023]. ISSN 1547-3465. Disponible en: https://ethnobotanyjournal.org/index.php/era/article/view/824.

BALEMIE, K. y KEBEBEW, F., 2006. Ethnobotanical study of wild edible plants in Derashe and Kucha Districts, South Ethiopia. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine [en línea], vol. 2, no. 1, [consulta: 19 octubre 2023]. ISSN 1746-4269. DOI 10.1186/1746-4269-2-53. Disponible en: https://doi.org/10.1186/1746-4269-2-53.

DE LA TORRE, L., NAVARRETE, H., MURIEL, P., MACÍA, M. y BALSLEV, H., 2008. Enciclopedia de las Plantas Útiles del Ecuador [en línea]. S.l.: Herbario QCA de la Escuela de Ciencias Biológicas de la Pontificia Universidad Católica del Ecuador & Herbario AAU del Departamento de Ciencias Biológicas de la Universidad de Aarhus. ISBN 978-9978-77-135-8. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/310828407_Enciclopedia_de_las_Plantas_Utiles_del_Ecuador.

HANKISO, M., WARKINEH, B., ASFAW, Z. y DEBELLA, A., 2023. Ethnobotany of wild edible plants in Soro District of Hadiya Zone, southern Ethiopia. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine [en línea], vol. 19, no. 1, ISSN 1746-4269. DOI 10.1186/s13002-023-00588-2. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37269005/.

MARTÍNEZ PACHECO, I., 2021. La evolución de los modelos conceptuales en la industria restaurantera. De los atributos físicos al valor experiencial gastronómico. Revista Perspectivas [en línea], no. 47, [consulta: 19 octubre 2023]. ISSN 1994-3733. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1994-37332021000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es.

PARDO SALAS, S.M., AGUILAR-GALVÁN, F. y HERNÁNDEZ-SANDOVAL, L., 2021. Plantas silvestres comestibles de La Barreta, Querétaro, México y su papel en la cultura alimentaria local. Revista Científica Multidisciplinaria [en línea], [consulta: 19 octubre 2023]. ISSN 2528-7842. Disponible en: https://revistaetnobiologia.mx/index.php/etno/article/view/387.

POVEDA MORALES, T. C., & RIVERA ROSERO, D. S. 2021. Estudio de bebidas y plantas ancestrales para la elaboración de un menú gastronómico con productos tradicionales del Ecuador. Caso de estudio: planta Ayahuasca (Banisteriopsis Caapi). Universidad Y Sociedad, [en línea] vol 13 no. 3, 444-453. Disponible en: https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2119

YAMINI, T.H.A., DJUITA, N.R., CHIKMAWATI, T. y PURWANTO, Y., 2023. Ethnobotany of wild and semi-wild edible plants of the Madurese Tribe in Sampang and Pamekasan Districts, Indonesia. Biodiversitas Journal of Biological Diversity [en línea], vol. 24, no. 2, [consulta: 19 octubre 2023]. ISSN 2085-4722. Disponible en: https://smujo.id/biodiv/article/view/13418.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>