Participatory actions for Prunus persica L. production in family gardens
Main Article Content
Abstract
The research objective was to provide participatory actions by local actors for the production of Prunus persica L. (pêssego) in family orchards in the community of Surí, municipality of Guane. Three and six local stakeholders selected based on an intentional demonstration to discover their perception on the management and benefits of fruit trees. On the other hand, a pre-germination treatment (mechanical scarification) was carried out on 50 seeds, of which 42 seedlings were obtained in a micro nursery, subsequently transplanted to family orchards and their height was measured weekly for a month. The methods used for research are: Participatory Rapid Assessment, scientific and participatory measurement and observation. An in-depth interview and questionnaire form used to collect data from two actors. The most important results are: oil from local stakeholders to produce the species; strong points and bottles for your production; high percentage of seed germination; Plant the plants at the ideal height for transplanting after 33 days; The medium growth after transplanting for the first time was more than 4.5 cm per week. Foram elaborated actions for the production and handling of the species. Overall, it is concluded that local interested parties demonstrate great interest in producing the species, although they will not be familiar with its management; The pre-germinative method of mechanical scarification used was efficient.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
ACOSTA MORALES, Y. y SÁNCHEZ QUINTERO, M., 2019. Seguridad alimentaria en Cuba en la coyuntura actual: fincas familiares y cooperativas sostenibles. Revista Científica Agroecosistemas [en línea], vol. 7, no. 3, [consulta: 30 octubre 2023]. ISSN 2415-2862. Disponible en: https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/329.
AGUAYO ROJAS, J., MORA ROCHÍN, S., TOVAR JIMÉNEZ, X., ROCHÍN MEDINA, J.J. y NAVARRO CORTEZ, R.O., 2022. Fitoquímicos y propiedades nutracéuticas de durazno (Prunus persica L.) cultivado en Zacatecas. Polibotánica [en línea], no. 53, [consulta: 30 octubre 2023]. ISSN 1405-2768. DOI 10.18387/polibotanica.53.10. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1405-27682022000100151&lng=es&nrm=iso&tlng=es.
ALVARADO, Q.H. y GONZÁLEZ, R., 1999. Guía técnica del cultivo del melocotón. Guatemala: Ed. Profruta-Maga.
CÁRDENAS HERNÁNDEZ, J. y FISCHER, Gerhard, 2013. Clasificación botánica y morfología de manzano, peral, duraznero y ciruelo. En: D. MIRANDA, G. FISCHER y C. CARRANZA (eds.), Los frutales caducifolios en Colombia [en línea]. Colombia: Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, pp. 21-30. ISBN 978-958-98678-7-7. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/256495323_Clasificacion_botanica_y_morfologia_de_manzano_peral_duraznero_y_ciruelo.
DÍAZ PÉREZ, M., TRIANA VELÁZQUEZ, Y., BRIZUELA CHIRINO, P., RODRÍGUEZ FONT, R.J., GIRÁLDEZ REYES, R. y BLANCO BORREGO, J., 2021. Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional desde la ciencia de la sostenibilidad: Observatorio SAEN+C Pinar. Universidad y Sociedad [en línea], vol. 13, no. 5, [consulta: 31 octubre 2023]. ISSN 2218-3620. Disponible en: https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2206.
DÍAZ-CANEL BERMÚDEZ, M.M., NÚÑEZ JOVER, J. y TORRES PAEZ, C.C., 2020. Ciencia e innovación como pilar de la gestión de gobierno: un camino hacia los sistemas alimentarios locales. Cooperativismo y Desarrollo [en línea], vol. 8, no. 3, [consulta: 31 octubre 2023]. ISSN 2310-340X. Disponible en: https://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/372.
DINI, M.; RASEIRA, M. C. B., VALENTINI, G. H. y ZOPPOLO, R., 2021. Duraznero: situación actual en Uruguay, Brasil y Argentina. Agrocienc. Urug. [online]. 2021, vol.25, n.nspe1, e394. Epub 01-Ene-2021. ISSN 2730-5066. https://doi.org/10.31285/agro.25.394 .
GARCÍA VELÁZQUEZ, S., OJEDA QUINTANA, L. y MESA REINALDO, J.R., 2022. Diversidad de frutales en patios de tres Consejos Populares Urbanos del Municipio Cumanayagua, Cienfuegos. Revista Científica Agroecosistemas [en línea], vol. 10, no. 1, [consulta: 31 octubre 2023]. ISSN 2415-2862. Disponible en: https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/515.
GÓMEZ, M., SOUZA, A. y CARVALHO, R., 2001. Diagnóstico Rápido Participativo (DRP) como mitigador de impactos socioeconômicos negativos em emprendimientos agropecuários. En: M. BROSE, Metodologia participativa: umaintrodução a 29 instrumentos [en línea]. Porto Alegre: Tomo Editorial, ISBN 978-85-86225-23-9. Disponible en: https://books.google.com.cu/books/about/Metodologia_participativa.html?id=tgexAAAACAAJ&redir_esc=y.
MARTÍNEZ, F., GARCÍA, C., GÓMEZ, L.A., AGUILAR, Y., MARTÍNEZ VIERA, R., CASTELLANOS, N. y RIVEROL, M., 2017. Manejo sostenible de suelos en la agricultura cubana. Agroecología [en línea], vol. 12, no. 1, [consulta: 31 octubre 2023]. ISSN 1989-4686. Disponible en: https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/330321.
OLIVA DÍAZ, H.M., RODRÍGUEZ VALDÉS, M.E., RIVERO RODRÍGUEZ, D., ZAMORA BLANCO, D. y NORIEGA CARRERAS, C.M., 2015. Nuevas metodologías para favorecer la producción y el aumento de la biodiversidad en viveros frutícolas de la provincia Artemisa. Agrotecnia de Cuba [en línea], vol. 39, no. 7, Disponible en: https://www.grupoagricoladecuba.gag.cu/media/Agrotecnia/pdf/39_2015/No_7/70_81.pdf.
ORTIZ, HR. ACOSTA, R.; RUZ, R. y ARIAS, M. 2021. Sistema de innovación con un enfoque participativo en la gestión del desarrollo local. Vía sostenible para aumentar la producción de alimentos, semillas y el bienestar local. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba [internet] [citado en día, mes y año];11(3): e1095. Disponible en: http://www.revistaccuba.cu/index.php/revacc/article/view/1095
QUEVEDO GARCÍA, E., DARGHAN, A.E. y FISCHER, G., 2017. Clasificación de variables morfológicas del duraznero (Prunus persica L. Batsch) `Jarillo' en la montaña santandereana Colombiana mediante análisis discriminante lineal. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas [en línea], vol. 11, no. 1, [consulta: 31 octubre 2023]. ISSN 2011-2173. DOI 10.17584/rcch.2017v11i1.6140. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S2011-21732017000100039&lng=en&nrm=iso&tlng=es.
RODRÍGUEZ NODALS, A.A. y SÁNCHEZ, P., 2009. Especies de frutales cultivadas en Cuba en la agricultura urbana y suburbana [en línea]. La Habana: Agrinfor. ISBN 978-959-246-210-6. Disponible en: https://books.google.com.cu/books/about/Especies_de_frutales_cultivadas_en_Cuba.html?id=Br4utAEACAAJ&redir_esc=y.
RODRÍGUEZ, J.; GARCIA, C. y PONS, C., 2014. Producir alimentos retos ante una crisis, Biblioteca ACTAF, Editora Agroecológica, La Habana, 29p.
SANTO-ANTÓNIO, V. y GOULÃO, L.F., 2015. Avaliação do estado actual do conhecimento sobre fruteiras nativas em Moçambique [en línea]. Mozambique: Instituto de Investigación Científica Tropical. [Consulta: 31 octubre 2023]. Disponible en: https://docplayer.com.br/37315058-Avaliacao-do-estado-actual-do-conhecimento-sobre-fruteiras-nativas-em-mocambique.html